Welkom op de Zuidwester!  - Nieuws

Sparen voor je school

Door een aantal ouders werden wij getipt voor de nieuwe actie van de Jumbo: 'Sparen voor je School'. Dank daarvoor! 
Gek genoeg hebben wij er als school niets over gehoord. Dat komt omdat wij eigenlijk buiten het postcodegebied vallen en dat terwijl de school praktisch naast Jumbo de Stede staat. Ook de Jumbo vond dit best vreemd dus wij hebben onze school alsnog aan mogen melden!

Wat houdt de actie in?
Vanaf nu tot en met 21 november krijgt u bij elke 10 euro aan boodschappen een punt. Tot en met 28 november kunt u deze punten aan onze school geven. Dat kan via de website of een dropbox voor de Zuidwester in Jumbo de Stede. 
Dit is de website waar u de punten voor de Zuidwester kunt activeren: https://www.jumbosparenvoorjeschool.nl/rkbs-de-zuidwester/

Lukt het inwisselen niet, dan mag u de activatiecodes ook op school bij de administratie inleveren. 

Er is vanuit Jumbo de Stede 5200 euro te verdelen in waardecheques over de deelnemende scholen. Deze cheque kan de school inzetten voor bijvoorbeeld klein schoolpleinmateriaal, lesondersteunde materialen of spelmateriaal. Hoe meer punten, hoe hoger de waarde van de cheque zal zijn en hoe meer de school kan aanschaffen voor de kinderen. 

Let wel op! Niet alle Jumbo fillialen doen mee met de actie, maar de punten die de deelnemende Jumbo's uitgeven mogen wel voor alle scholen gebruikt worden. 

Helpt u en uw familie en vrienden ons ook mee met het sparen voor onze school?

Kinderboekenweek 2018

In de week van 4 oktober t/m 15 oktober is de Kinderboekenweek. Ook op de Zuidwester gaat de Kinderboekenweek niet zomaar voorbij. Op woensdag 4 oktober is de KBW geopend op het schoolplein. De kinderen hebben enorm hun best gedaan om griezelig naar school te komen. Wat een mooie verschijningen! Uiteraard hebben we ook deze KBW weer geopend met een dansje op het nummer 'Gruwelijk Eng!'. Kinderen uit groep 7A en groep 4B durfden op het podium te staan om de dans voor te doen. Heel knap!
Woensdagochtend heeft meester Timmers een geweldige en griezelige voorstelling gegeven met een aantal kinderen van groep 8B. Het was heel erg leuk! 

Op vrijdag 6 oktober zijn in verschillende klassen een aantal opa's en oma's uit de wijk op bezoek geweest. Het was erg leuk dat zij in deze klassen kwamen voorlezen!

Voor een indruk van de opening, de voorstelling en het voorlezen klik op onderstaande foto voor meer foto's.

Projectweek en meesters- en juffendag
In de week van 15 t/m 19 mei is de projectweek met als thema 'de Uitvinder' geweest. Tijdens dit thema hebben de kinderen allerlei opdrachten rondom techniek gedaan. Niet alleen techniek maar ook allerlei andere vaardigheden zijn belangrijk bij zo'n thema. Creatief en kritisch denken, problemen oplossen en samenwerken zijn allemaal voorbeelden van vaardigheden die tijdens zulke projecten nog eens extra benadrukt worden.
Van vliegtuigen vouwen in groep 1 en 2, rietjes- en flesraketten in groep 3 en 4, mystery challenges in groep 5 en 6 om bijvoorbeeld een ping tot hulpmiddelen ontwerpen voor mensen met een lichamelijke beperkingen in groep 7 en 8. 

Op dinsdag 23 mei was het meesters- en juffendag! Een dag waarop de verjaardag van alle meesters en juffen tegelijk is gevierd. Het was een gezellige dag!

Klik op de foto voor meer foto's van de projectweek.

Koningsspelen en Bouwlust Sportdag!
Vrijdag 21 april waren de Koningsspelen voor de groepen 1 t/m 4 op school en de Bouwlust sportdag voor de groepen 5 t/m 8.
Twee leuke activiteiten voor de kinderen en waarbij we weer heel veel hulp van ouders hebben gekregen. Nogmaals, ook namens de kinderen, heel erg bedankt voor jullie hulp! Zonder deze hulp kunnen zulke dagen namelijk niet doorgaan. 

Klik op de foto voor meer foto's van de activiteiten.

Paasfeest!
Woensdag 12 april hebben we op de Zuidwester het Paasfeest gevierd. Dit jaar een keer geen Paasontbijt maar een Paasbrunch met gezond fruit en groente. Uiteraard mochten de matzes en gekookte eieren niet ontbreken. Tijdens de Paasbrunch is aan de kinderen het Paasverhaal verteld. 
De groepen 5 t/m 8 hebben in de ochtend zelf hun fruit en groente gesneden! Voor de groepen 1 t/m 4 waren veel ouders die geholpen hebben, heel fijn.
Meester Timmers heeft samen met leerlingen uit groep 7 de groepen 1 t/m 4 vermaakta met een leuk toneelstukje! Ook hebben de groepen 1 t/m 4 een eierenrace in de gymzaal gedaan. De groepen 5 t/m 8 hebben eieren door de verschillende klassen gezocht. Aan elk ei was een opdracht gekoppeld. De kinderen waren heel fanatiek met het zoeken van de eieren.
We hebben allemaal een leuke ochtend gehad! 

Klik op de foto voor meer foto's van deze ochtend.

Kampioen van Den Haag
22 maart zijn we met 2 teams en veel toeschouwers vertrokken naar het Johan Cruijff toernooi in het Laakkwartier. Dit was de stedelijke finale. Het was een super leuke middag en iedereen heeft erg sportief gespeeld. De meiden hebben het net niet gehaald en de jongens speelden spannende wedstrijden. Ze speelden snel, het tempo lag erg hoog en wat ze vooral goed hebben gedaan was samenspelen. Daardoor mogen de jongens zich nu KAMPIOEN van Den Haag noemen! 10 mei is de volgende ronde, op naar de kwart finale.
De Grote Rekendag 2017
Dit jaar hebben we met de hele school voor het eerst meegedaan aan de Grote Rekendag 2017. De ochtend heeft voor alle leerlingen helemaal in het teken gestaan van rekenen. Van getallen in de vorm van huisnummers, bouwen bij de kleuters, rekenspellen in de groepen 3 en 4 tot meten en ontwerpen van vakantieparken in de bovenbouw. Heel leuk om te zien hoe betrokken alle kinderen zijn geweest, hierdoor hebben ze weer veel geleerd op deze Grote Rekendag!
Wij zijn trots op de voetballers van groep 7 en 8!
15 maart hebben we met 2 teams mee gedaan aan het Johan Cruijff toernooi 6 V 6! Het zonnetje scheen en de teams hebben heel sportiefl gespeeld. Doordat ze zo sportief gespeeld hebben en alles hebben gwonnen, zijn we door met ALLEBEI de teams naar de volgende ronde. Deze zijn volgende week, woensdag 22 maart. WE gaan er weer een leuke middag van maken!


Voorjaarsfeest!
Polonaise lopen, met de hele klas tijdens het Open Podium optreden, allerlei verschillende workshops... genoeg om er een gezellig voorjaarsfeest van te maken. De kinderen en leerkrachten hebben deze dag genoten! Wat een geweldige talenten hebben we gezien, dansers, een zangeres, toneelspelers, muziekmakers, alles was er met de optredens. Ook met de workshops hebben we weer veel creativiteit gezien. Van mooie bouwwerken, geschilderde clowns tot leuke geschilderde tegeltjes en vriendschapsarmbandjes. En natuurlijk moeten we de kookkunsten van de kinderen niet vergeten!
Klik op de foto om meer foto's van deze gezellige dag te bekijken.
Nieuwe tenues!
De Zuidwester doet mee aan verschillende sporttoernooien in de buurt. Om natuurlijk goed voor de dag te komen zijn er sinds dit jaar schooltenues met het nieuwe Zuidwester logo. Woensdag 1 februari was het eerste basketbaltoernooi waarbij de kinderen de nieuwe tenues konden gebruiken en natuurlijk showen!
Klik op de foto om meer foto's van de tenues te bekijken.
Nationale Voorleesdagen 2017: het voorleestheater!
Van woensdag 25 januari t/m zaterdag 4 februari waren de Nationale Voorleesdagen 2017. In een eerder bericht heeft u al kunnen lezen over het voorleestheater. Tijdens de voorleesdagen hebben alle kinderen van de groepen 1 t/m 8 ook met elkaar gelezen. Kinderen uit de hogere groepen hebben voorgelezen aan de kinderen in de lage groepen. Een activiteit die niet alleen voor plezier in het lezen zorgt maar waarbij ook nog geleerd wordt.

Klik op de foto om meer foto's van het klasdoorbrekend voorlezen te zien.
Opnames TV West en Diabtv op de Zuidwester
Vandaag, woensdag 1 februari, kwamen TV West en Diabtv naar onze school. Vorig jaar heeft Diabtv een promo-filmpje voor het project van Jeffrey Huff en Paula Udondek gemaakt. Beiden zijn zij bekend met de gevolgen van Diabetes - suikerziekte- omdat zij dit zelf of in hun directe omgeving hebben meegemaakt en ondervonden. Zij willen proberen vooral de schoolgaande jeugd (10+) bewust te maken van de gevaren van suikerziekte en de kinderen te laten zien wat ze er tegen kunnen doen. Daarbij gaat het vooral om gezond eten en bewegen. Vorig jaar zijn ze ook op de Zuidwester geweest om te filmen voor het promo-filmpje. Dit filmpje is te zien op de website van Diabtv. Vandaag waren zijn zij weer hier, samen met TV West geweest om een item te maken voor het journaal van TV West en Den Haag FM. Jeffrey en Paula gaven een interview en ook twee kinderen van groep 7B. Vanavond om half 6 wordt, als er geen andere nieuwsitems tussenkomen, het stukje van Diabtv uitgezonden. Allemaal kijken dus!! :)
Ook Diabtv vlogster Florien Heijblom was bij de opnames aanwezig. Zij heeft een vlog gemaakt die de kinderen een dezer dagen op de site van Diabtv (www.diabtv.nl) of op YouTube (Florien Heijblom) kunnen terug zien. De kinderen waren heel enthousiast en hebben zelfs na afloop om een handtekening van deze vlogster gevraagd en natuurlijk ook gekregen!

Heb je TV West gemist, kijk het nieuwsitem hier terug. Op 9.00 minuten begint het item van Diabtv.

Klik op de foto om meer foto's van vandaag te bekijken.
Ontmoeting Escamp leerlingen met minister Jet Bussemaker
Vorige week hebben de kinderen van de Escamp University minister Jet Bussemaker van OC&W mogen rondleiden op Brede buurtschool Kleurrijk. Ze hebben daar uitgebreid met haar gesproken over hun Escamp University en de kans die zij hebben gekregen om zich verder te ontwikkelen en om dingen op te pakken die in de dagelijkse praktijk niet mogelijk zijn. Zo hebben zij al les gehad van een architect, zijn ze samen met hun ouders op bezoek geweest op de Hogeschool van Rotterdam en hebben ze wekelijks diverse colleges. Minister Bussemaker was onder de indruk en heeft hen veel complimenten gegeven. Het is immers niet niks, na een hele week school, ook nog eens op zaterdagochtend naar school gaan. Zij ziet de meerwaarde en wil er alles aan doen om er voor te zorgen dat het mooie voorbeeld van onze Escamp University ook mogelijk gemaakt gaat worden voor andere kinderen in Nederland, iedereen moet immers gelijke kansen krijgen als het gaat om school en ontwikkeling.

Klik op de foto om meer foto's van het bezoek te bekijken.
Nationale Voorleesdagen 2017: het voorleestheater!
Op woensdag 25 januari zijn de Nationale Voorleesdagen 2017 gestart en duren tot en met 4 februari. Waarom bestaan deze dagen? Om alle kinderen het plezier in voorlezen en daarmee ook zelf lezen te stimuleren.
Vandaag hebben de kinderen mogen genieten in het voorleestheater. In het speellokaal is een heus 'tejater' ingericht voor de groepen 1 en 2 waar juf Marijke het Prentenboek van het jaar 2017 'De Kleine Walvis' heeft voorgelezen. Na het voorlezen kregen de kleuters een leuke tekenopdracht mee.
In de hal was een voorleestheater ingericht voor de groepen 3 t/m 8. Met twee groepen tegelijk kon er heerlijk worden gechilled op de grote kussens, kleden, matten en banken in het voorleestheater. Juf Christel heeft als echte griezel het verhaal van de Griezels van Roald Dahl verteld en natuurlijk de spannende afloop voorgelezen.
Uiteraard hopen we dat alle vaders en moeders thuis ook veel voorlezen!

Klik op de foto om meer foto's van het voorleestheater te bekijken.
Kika bedankt ons!
Kika heeft een brief gestuurd om ons te bedanken voor de geweldige donatie van de kerstmarkt. Tijdens de kerstmarkt stond er ook een collectebus bij de kraam van groep 6A, daarmee hebben we nog eens extra €73,25 opgehaald!

Ook staat er op de site van Kika een leuk artikel!
https://www.kika.nl/acties-voor-kika/fayza-hoopt-dat-er-medicijnen-voor-die-stomme-ziekte-komen/Kerstmusical
Vrijdagochtend 23 december hebben de kinderen genoten van het kerstverhaal 'Scrooge. Op het toneel, gespeeld door een aantal juffen, meesters én kinderen van groep 8!
Ebenezer Scrooge is in één ding geïnteresseerd: geld! Maar zijn enorme rijkdom steekt af tegen zijn nog grotere armoede. De oorzaak hiervan is zijn gierigheid, inhaligheid, wantrouwen en minachting voor zijn medemens. Vlak nadat hij op kerstdag zijn trouwe knecht Bob Cratchit op schandalige wijze heeft behandeld, verschijnt de geest van Jacob Marley. Marley is de overleden, compagnon van Scrooge. Ook hij was nèt als Ebenezer een enorme geldwolf. Nu verschijnt hij om Scrooge te waarschuwen niet zo door te gaan met zijn levenswijze. Het zal anders nèt zo slecht aflopen als zijn voormalige zakenpartner. En dat is niet best!
Scrooge ziet in dat hij niet zo gierig moet zijn. Zijn leven verandert en heeft hij met alle mensen toch nog een gelukkig kerstfeest.
De kinderen vonden het erg leuk, ook om de juffen en meesters op het toneel te zien.

Klik op de foto om meer foto's van de musical te bekijken.
Kerstmarkt
De kerstmarkt was, ondanks de lichte regen aan het einde, een groot succes! Wat hebben de kinderen mooie dingen gemaakt én de ouders heerlijke hapjes gemaakt. Springen op het springkussen en lekker warme chocolademelk om op te warmen. We hebben veel blije gezichten gezien!
In totaal hebben we €1027,95 opgehaald voor het goede doel! Een klein deel hiervan gaat in de vorm van een bedankje naar de zusters van het ziekenhuis waar het zusje van een leerling uit groep 6 behandeld wordt voor leukemie. Er blijft dan net iets minder dan €1000,-  over, maar de school zorgt ervoor dat we precies €1000,- over kunnen maken naar Kika. Wat een geweldig bedrag voor dit mooie en goede doel!
Iedereen enorm bedankt.

Klik op de foto om de sfeer van de kerstmarkt te bekijken.
Edukans schoenmaatjes
Laten wij een lichtje zijn... ons idee achter de schoenmaatjes van Edukans.
Geweldig om te zien hoe graag de kinderen van onze school iets willen doen voor kinderen in arme landen. Een schriftje, een knuffel, potloden, stiften, zeepjes, tandenborstels en tandpasta's. De kinderen hebben super veel spulletjes meegenomen. Het paste zelfs niet meer in de dozen. Naast de dozen die alle klassen hebben gevuld, hebben we daarom nog meeer dozen kunnen vullen. In totaal kunnen we 26 kinderen in Afrika blij maken met de dozen die we bij ons op school hebben gevuld. Als het goed is krijgen wij ook een berichtje als de dozen bezorgd zijn. Dan weten we precies in welk land de dozen terecht zijn gekomen.
Iedereen super bedankt voor jullie bijdrage!

Klik op de foto om meer gevulde schoenendozen te bekijken.
Maandag 5 december: Sinterklaasfeest!!
Afgelopen maandag was het feest! Sinterklaas en zijn Pieten hadden ook dit jaar weer even tijd om een bezoekje te brengen aan onze school. Sinterklaas wist alleen niet meer zo goed de weg en daarom stond hij bij de verkeerde school. Gelukkig heeft de lieve juf van de opvang hem met de stint snel naar het goede adres gebracht. In de kou, wachtend op Sinterklaas en zijn Pieten, hebben de kinderen enthousiast de Sinterklaasliedjes meegezongen. Het feest was begonnen!
De groepen 1 t/m 5 hebben in de klas en in de gymzaal het Sinterklaasfeest gevierd. Hele gave optredens hebben de kinderen aan Sinterklaas laten zien. Van knappe rekenversjes, liedjes, dansjes tot een stoere rap. Sinterklaas vond het geweldig! En alle juffen en ouders die er waren natuurlijk ook. Na de optredens hebben Sinterklaas en de Pieten nog een bezoekje gebracht aan de groepen. In groep 5 deden de Pieten zelfs even mee aan een heel leuk Sinterklaasspel.
De groepen 6 t/m 8 hebben natuurlijk ook Sinterklaas gevierd, met de zelfgemaakte surprises. Iedereen had weer goed z'n best gedaan!

Klik op de foto voor meer foto's
Rommelpieten en Pietengym
Afgelopen dinsdag was het weer raak! De Rommelpieten zijn op bezoek geweest. Op de deur van de school hing ook nog eens een brief van Luisterpiet. Niemand mocht de school in voordat er heel goed gezongen was voor Sinterklaas. Luisterpiet belde zelfs nog om te vertellen dat hij het niet goed genoeg vond. Dus nog harder en mooier zingen was de oplossing. Daarna kon de rommel opgeruimd worden en was in een film te zien hoe de Rommelpieten de rotzooi gemaakt hadden.
Ook hebben de kinderen maandag en dinsdag zich weer kunnen bewijzen als echt Pieten tijdens de Pietengym.

Klik op de foto voor meer foto's
Voorpieten
Vrijdag 25 november zijn de voorpieten op school geweest! Natuurlijk kwamen zij wat strooigoed brengen en vertelden de kinderen van de onderbouw dat zij hun schoen maandag mochten zetten! Dinsdag was het dan ook heel spannend.. en natuurlijk waren alle schoenen gevuld!

Klik op de foto voor meer foto's
Voorleescircuit
Als afsluiting van de Kinderboekenweek hebben we vrijdag 14 oktober een voorleescircuit gehad. De groepen 1 en 2, de groepen 3 en 4, de groepen 5 en 6 en de groepen 7 en 8 mochten zelf kiezen uit welk boek ze voorgelezen wilden worden. Zeker voor de jongste kinderen was het best spannend om dan een keertje bij een andere juf in de klas te zitten. Sommige klassen zaten heel vol en bij andere klassen was het gezellig knus. Al met al was het een leuke afsluiting van de Kinderboekenweek.

Klik op de foto voor meer foto's van het voorleescircuit.
Oma's in de klas!
In sommige klassen zijn er vandaag oma's op bezoek geweest. Een heel leuk bezoekje in het kader van de Kinderboekenweek 'Jong en Oud'. De kinderen konden vragen stellen over hoe het vroeger op school ging en in sommige klassen is ook voorgelezen. De oma's, juffen, meesters én kinderen vonden het een heel leuk bezoek!
Alle oma's en Stichting Mooi voor het regelen van de oma's, bedankt!

Klik op de foto voor meer foto's van het bezoek van de oma's.

Zwerfboekenmarkt
Woensdag 12 oktober was de zwerfboekenmarkt. Het was heel leuk om te zien dat er zo veel enthousiaste ouders en kinderen een boek hebben uitgezocht. Vanaf nu zijn de zwerfboeken te vinden in de rood/gele kisten bij de hoofd- en kleuteringang. Als uw kind een zwerfboek uit heeft, kan hij of zij deze terugzetten in de kistjes en een nieuw boek uitzoeken.
De laagste kistjes zijn voor de onderbouw (peuters en groepen 1 en 2), de middelste kistjes voor de middenbouw (groep 3 t/m 5) en de hoogste kistjes voor de bovenbouw (groepen 6 t/m 8). We hopen dat er veel boeken geruild gaan worden.

Klik op de foto voor meer foto's van de zwerfboekenmarkt.

Opening Kinderboekenweek!
Wat was het gisteren leuk om te zien dat er heel veel kinderen zich verkleed hadden als opa of oma! En wat waren er gezellig veel ouders en opa's en oma''s bij.
Het was een frisse ochtend maar na het 'doorknippen' van het lint van opa's en oma's konden de kinderen zich opwarmen bij het dansje van 'Jong en Oud'.Twee dappere meiden uit groep 7B hebben op het podium het dansje gedaan.

Klik op de foto voor meer foto's van de opening en enkele plaatjes van hele mooie verklede opa's en oma's. Wilt u nog meer foto's zien, deze hangen in de hal bij de hoofdingang.

Escamp nieuws!

Op 10 maart 2016 zijn de knappe koppen van de Zuidwester bij elkaar geweest. Deze kinderen hebben een uitnodiging ontvangen voor de Escamp University die op 2 april gaat starten. Wat zijn ze blij
De kinderen gaan een mooi aanbod krijgen van actualiteiten, filosofie, techniek en gaan bezoeken afleggen aan musea, universiteiten en een sciene lab. De Escamp University is elke zaterdag van 10.00 - 13.00 uur in Kleurrijk en wordt georganiseerd in samenwerking met de Erasmusschool en de Petrus Donders basisschool.

Hier kunt u een artikel lezen dat in het blad 'school journaal' heeft gestaan.